Lägg inte energi på att förändra någon.

Ur kapitel 21 Sjösala Vals

En hel vinter och vår har jag missat att min vän var allvarligt sjuk och till slut gav upp och själv bestämde när och hur det skulle ske. Jag kan på ett sätt förstå henne. Hon hade sett Carinas lidande, hon var en av de sista besöken vi hade hemma. Men man ska inte dö ensam. En annan del av mig säger att jag hade velat vara med, nej såklart inte men jag hade velat ta adjö på ett annat sätt.

Sångerskan sjunger Hey Jude av Beatles..

Detta är så fel. Jag hatar kyrkor och speciellt de med kistor i.

På kvällen blir det middag hos Monica och Per-Anders och jag berättar om mina och mina vänners dåliga samvete för att vi missade hur dåligt hon mådde. P-A är ju präst och detta är ju hans profession och han svarar direkt,

P-A –Precis som du berättat att din Carina sa att lägg inte energi på det du inte kan påverka. På samma sätt gäller nog här Det var hennes val. De flesta människor gör fel här. En del vill förändra världen och det slutar ofta med krig om inte förändringen börjar i ett krig eller i ett förtryck. Många vill också förändra andra människor, varför då?

Det är något jag möter dagligen, speciellt i relationer eller på en arbetsplats. Man försöker påverka sin vän, kollega  eller den man lever med så att de blir som en själv eller på ett sätt som man vill att han/ hon skall vara. Du ska inte ändra en personlighet. Monica är speciell på många sätt och det är fantastiskt, men har precis som alla andra har hon också sidor jag inte uppskattar, men det är ju det som är ”hon” och det enda jag kan göra är att acceptera eller gå om jag inte står ut?

Det jag däremot kan göra är att förstärka och uppmuntra hennes goda sidor, såsom att Ni är vänner och hon finns för dig idag. Ni mår bra av varandra och jag får en gladare fru.

A -Är du inte svartsjuk på mig då?

P-A -Nää . OM vi skulle bli det på varandra så sitter det hos oss själva och att vi inte gett den kärlek vi borde och då kanske du är bättre för henne.

A –Öhh.. Nej det tror jag inte.

A -Så Ni vet om något händer, Jag åker till Alicante och spanar lite om några dagar..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s