Det var bara en bil !

Storyn om Albert

Det var bara en bil !

Idag är det nio månader sen min älskade unge hastigt somnade in och mitt liv blev nåt helt annat, idag har de äntligen monterat min frus gravsten och imorgon monteras Alberts. Så rubriken passar ganska bra, men har man ett barn i rullstol blir de väldigt viktiga som funktion !

När Albert föddes hade vi en Audi A6 Avant så den funkade såklart utmärkt så länge han låg i vagn och kärra. Men vi visste ju tidigt att det skulle bli rullstol så efter bara nåt år köpte vi en Cheva Transporter. Vi valde att inte söka några bilstöd då och det är att rekommendera då vi inte visste hans kommande behov.

När skall man köpa ”rätt”bil och söka stöd för bil ?

Den frågan är omöjlig att svara på, vi gjorde det han var åtta år (2011) och det var dags för en vridbar stol. Vi funderade redan då på en golvsänkt bil men av trafiksäkerhetsskäl så valde vi en ”vanlig” buss och att montera en vridbar stol. Då stödet kräver en nyare bil då bara ges var nionde år så måste man ju fundera på hur ny bil man vill köpa osv.

Att vara tekniskt intresserad är en stor fördel, när vi fick den vridbara stolen så fick de göra om tre gånger innan vi var nöjda. Då Albert var blind så krävde hans trygghet att någon satt bredvid honom.

Den ”normala” monteringen var att man tog bort mittensätet  ?? Det funkar ju inte !! Men stolen får ju inte plats var svaret såklart ? Då får man stå på sig, ändra fästen, flytta bältesfästen, ta bort div plastkåpor så går det . Dock blir verkstaden lite fundersam när han får bilder ur mobilen på en stol utan plastkåpor, en ritning med mått och en bild på upp och nedvänd stol..

Mitt råd är att tänk bara funktion och skit i om du måste ändra lite i bilen. Det är bara en bil…

Vi trodde vi tänkt rätt men insåg redan efter ett par år att vi tänkt fel ! Hur länge orkar man lyfta över Albert från rullen till stolen i bilen även om den är utvriden ut bilen ?

Under 2013 fick min fru sin första cancerbehandling så det blev ganska uppenbart att vi måste fundera på att börja titta på en bil där Albert kunde sitta kvar i rullstolen och åka in i bilen. Vi tittade på några olika och då var tanken att det skulle vara ”vår vanliga bil” också.  Vi blev inte nöjda så beslutet tog aldrig.

Hösten 2013 körde jag ut framför en stadsbuss och det är inget bra, men med sinnesnärvaro och änglavakt så klarade jag och min ängel livet då ! Albert var inte med i bilen och det är bara att tacka högre makt för.

Men hur gör man när man krockar en anpassad bil ? Det finns inte så många att hyra på en hyrfirma som ingår i försäkringen , Jag vet nu att tipset är att ringa ex Permobil. Om du har tur så kan det finnas gamla demobilar att hyra om de får bygga en ny bil.

Vi hade tur som tre dagar senare hittade på blocket en golvsänkt Chrysler i Örebro !

Jag åkte och köpte den direkt !!!

Nu hade jag löst ett bekymmer, att köpa en ”vanlig” bil till oss var ju mycket enklare. Nu blev det ju lite brått med att få in ny ansökan om att anpassa en ny golvsänkt bil, Och den kvinnliga kontakt jag hade på försäkringskassans bilenhet var helt fantastisk !

Så dagen efter att beslut (feb) om golvsänkning var klar så köpte vi en Berlingo i Göteborg med 3 500 mil på mätaren. Såklart är det en ekonomisk fråga men man måste inte köpa ny bil, Alberts var två år och det gjorde den ca 100 tusen billigare än en ny. I Juni var den anpassad och klar. Även här fick vi tänka till men vi fick bra hjälp av Permobil.

Den var nu Alberts bil och tanken var att han skulle kunna ha den länge och ex åka iväg med assistenter själva. Han skulle ju oxå växa upp och få en egen tillvaro utan föräldrar som vanliga tonåringar. Tyvärr blev det inte så jättemånga gånger men att ha en egen bil rekommenderar jag stort. Det underlättar det dagliga livet. Att våra låst till skolskjuts, färdtjänst och lokaltrafik hade aldrig funkat för oss.

Jag sålde Alberts bil ganska omgående efter att Albert gått bort, man kan inte förstå hur mycket minnen som finns förknippade med ett funktionshindrat barn, bilen inkluderat…

Även om det bara är en bil…

14523123_1211945278862585_5414346434805662711_n

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s