Varför ska vi betala rätt pris för vår fritid ? 💪

Del 2.

Om vi vuxna betalar för oss för vår fritid o idrott så kan vi ställa krav på rätt pris o service av kommunen.

Kommunen måste då börja hålla koll på sina kostnader för respektive lokal, arena, anläggning eller friluftsområde. Och hålla koll ger oftast effekten att det håller ned konstnaden… Så redan här tjänar vi på det.

Jag är helt övertygad om att några få arenor/idrotter står för en ansenlig del i kommunernas kostnader. Och vissa elitidrotter likaså. Och det styrs av några politiska beslut tagna på känslomässiga grunder.

Om vi skulle vara öppna med den verkliga kostnaden så tror jag det skulle fungera bättre och många skulle bli förvånade över effekten.

I Eskilstuna kostar kultur o fritid 300 mille om året. Dvs inte mer än 3000 kr per invånare. Frågan är bara om de är rätt fördelade och om en del kanske kan återinvesteras istället om vi gör rätt för oss ?

Idrotten, kulturen och fritidssysselsättningen och ungdomars möjligheter skulle utvecklas bättre.

Fler nya arenor, områden och lokaler om hyresnivån får vara rätt o rimlig.

Om kommunen får ha kostnadsteckning och ett ex 25-30 årigt återbetalningskrav på sina anläggningar så spar de pengar och skulle då sannolikt kunna byggas fler nya anläggningar med tiden.

Några få ”elitlag” skulle få en ny ärlig förutsättning men… Det ställer också krav på kommunen att ha en attraktiv anläggning.

Om vi som publik vet att de får betala för sig så och erbjuder bra underhållning så ska de kunna få högre entré intäkter.

Och framförallt så blir det rättvist mellan lagen. Det kan inte kosta 35 tusen kronor att hyra en handbollsplan i en stad o 2 500 kronor i en annan.

Det kan också vara så att förbundens krav bör anpassas till verkligheten. Vi ser alltför ofta att ”förbundet” ställer höga krav på våra kommunala anläggningar eller på föreningarna. Krav på anläggningens storlek måste hänga ihop med storlek på publik.

Alla idrotter där man kan tjäna pengar på sin idrott bör nog börja fundera på ”pay back” av framgångsrika utövare i nån ekonomisk form.

Om det ändå inte fungerar så kanske man får fundera på sin situation, har vi för höga kostnader? Ska vi ha en anställd? Har vi rätt löner? Spelar vi på rätt plan?

Nu över till det som nu ofta är helt gratis.

Ny teknik gör att vi nu enkelt kan ta en liten slant för ex ett motionsspår, mtb spår eller en badplats som kommuen underhåller på ett bra sätt.

Ex när du kommer till motionsspåret, MTB spåret eller badplatsen så får du ett meddelande i din app. Det skulle kunna se ut nåt så här: Välkommen till 🏖️, det är 22 grader i vattnet o det skall bli en solig dag. När du godkänt summan så får du dagens kod till omklädningsrum och toa. När vi har betalt och ”gjort rätt för oss” så kan vi också ställa krav att det är snyggt och fräscht. Och skulle en badplats förstöras regelbundet eller kosta orimligt mycket så kanske man får sätta upp kameror.! Och kostnaden för en badplats kommer vara låg. Detta gör också att vi kan se den verkliga beläggningen på alla anläggningar.

Och som ex, om du köpt en mountainbike för 30 000 kronor så tror jag du kan tänka dig att betala några kronor varje gång du kör om du vet att spåret underhålls. Vi har inga bekymmer med att betala ett fiskekort. Och det finns fortfarande badplatser som inte sköts av kommunen som är gratis. Och omvänt kan en privat aktör skapa en attraktiv badplats om han kan ta betalt?

Privata arenor, samlingsplatser och moderna fritidsgårdar

Om kommunen får ta betalt så blir det samtidigt konkurrensutsatt. Det finns massa tomma lokaler som skulle kunna anpassas o en uthyrd lokal är bättre än en tom..

Jag tror också vi skulle få kloka investeringar. I Eskilstuna har vi ett exempel, Munktells gamla traktor fabrik är nu en multiarena för många idrotter inomhus.

Det finns pubar som har mer och mer aktiviteter på kvällarna, om det blir ”accepterat” med en liten kostnad så kanske de kan fungera som en modern fritidsgård på dagarna? Jag ser ofta ungdomar som hänger i P huset vid mitt jobb. Jag önskar så att de kunde ha nånstans att hänga o göra nåt kul.

Det finns många företag som har lokaler som kvällstid skulle kunna användas till annat.

Och här i Eskilstuna byggs ett MTB spår på den nya tackresorten (motorbana). Men även den kan användas till så mycket mer. Ex cykel, rullskidor, inlines, rullstol mm. Om det görs rätt och attraktivt så finns alla möjligheter till flera anläggningar.

Detta är lite rörigt och kanske låter helt idiotiskt men jag tycker inte det är ok att vi spar på vård, skola o omsorg o samtidigt lägger miljoner på en anläggning för några grabbar som ”leker” (ursäkta ordvalet)..

Jag tror att om vi blir upplysta och skulle få ett ökat privat engagemang så gynnar det alla.

Tänk fritt i tänk nytt..

Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s